※ Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa (松久信幸, 1949년생, https://en.wikipedia.org/wiki/Nobu_Matsuhisa , https://www.noburestaurants.com , https://www.instagram.com/therealnobu , https://www.imdb.com/name/nm0559458 , https://matsuhisabeverlyhills.com ) ; a Japanese celebrity chef and restaurateur known for his fusion cuisine blending traditional Japanese dishes with Peruvian ingredients (일본의 유명 셰프이자 레스토랑 경영자이며, 전통 일본 요리에 페루 식재료를 접목한 퓨전 요리로 유명하다).
He has restaurants bearing his name in several countries (여러 나라에 그의 이름을 딴 레스토랑이 있다).
◈ Copyright of the original
1. Many chefs are either technically or artistically better than me, but I know my food has soul.
많은 셰프들이 기술적으로나 예술적으로 나보다 뛰어나지만, 나는 내 음식에 영혼이 서려 있다는 것을 알고 있다.
2. Making sushi is an art, and experience is everything.
The fine art of preparing sushi is something that you watch and learn.
스시를 만드는 것은 예술이며 경험이 전부이다.
스시를 준비하는 예술은 보고 배우는 것이다.
3. In my generation, there was no sushi school, no cooking school, so people have to learn from working.
우리 세대에는 스시 스쿨도, 요리 학원도 없었기 때문에 일하면서 배워야 했다.
4. Whenever possible, buy a fish whole.
With tuna, this isn't practical; with smaller fish, it is.
가능하다면 생선을 통째로 구입하라.
참치의 경우는 통째로 구입하기가 어렵다.
작은 물고기는 온 마리로 구입하라.
5. Businesses that run well are almost like marriages.
Everything has to be up for discussion, or there will be real problems.
사업이 잘되는 것은 결혼과도 거의 같다.
모든 것이 논의되어야 한다.
그렇지 않으면 실제로 문제가 발생할 수가 있다.
6. People who make mistakes but try their best, other people will support.
But people who make mistakes because they're lazy, nobody supports.
실수를 하지만 최선을 다하는 사람은 다른 사람들이 지지해 줄 것이다.
하지만 게으른 탓에 실수를 저지르는 사람은 누구도 지지하지 않는다.
7. Have you ever been to Mexico City and haggled with the locals over souvenirs?
Well, in Peru, you had to negotiate like that to get the freshest fish at the market.
멕시코 시티에서 기념품을 두고 현지인과 흥정해본 적이 있는가?
페루에서는 시장에서 가장 신선한 생선을 얻기 위해 현지인과 즉석에서 협상해야 했다.
8. I am very lucky to consider many of my business associates friends.
Some are closer than others, but I respect and value all of them.
나는 많은 사업 동료를 지인으로 두게 된 것을 큰 행운으로 생각한다.
어떤 사람들은 다른 사람들보다 더 가깝지만, 나는 그들 모두를 존경하고 소중하게 생각한다.
9. I learned from my first restaurant: Make customers happy, make sure the customer comes back again.
And automatically, success has followed me.
나는 내가 첫 번째 근무한 레스토랑에서 배웠다.
고객을 행복하게 만들고, 고객이 다시 방문하도록 하라.
그리고는 저절로 성공이 따라왔다.
10. I can't imagine Japanese food without dashi, a broth made with kelp and dried bonito flakes.
It has the aroma of the sea, tinged with a subtle smokiness, and adds a very important, distinct flavor.
다시마와 가다랑어포를 넣어 우려낸 육수가 없는 일본 음식은 상상할 수 없다.
바다 향이 나고 은은한 스모키 향이 가미되어 아주 중요하고 독특한 맛을 더해준다.
11. Cooking is like fashion.
Always, I like to try to change.
If I'm traveling in a different country - to Australia, the Bahamas, Budapest, Moscow - and I see a new ingredient, I like to try it in a new dish.
요리는 패션과도 같다.
항상 나는 변화하려고 노력하는 것을 좋아한다.
호주, 바하마, 부다페스트, 모스크바 등 다른 나라를 여행할 때 새로운 재료를 발견하면, 나는 새로운 요리를 시도하는 것을 좋아한다.
12. I enjoy people who have passion, whether it is as a musician or whatever they do.
All people who have success keep it very basic.
Try your best. But without passion, you will not have success.
나는 음악가이든 무엇을 하든 열정을 가진 사람들을 좋아한다.
성공한 모든 사람은 자기가 하는 일에 아주 열정적이다.
최고의 노력도 중요하지만, 열정이 없으면 성공할 수 없다.
13. With sushi, it is all about balance.
Sometimes they cut the fish too thick, sometimes too thin.
Often the rice is overcooked or undercooked.
Not enough rice vinegar or too much.
스시에서는 균형이 중요하다.
생선을 너무 두껍게 자르는 경우도 있고, 얇게 자르는 경우도 있다.
밥이 너무 익거나 덜 익는 경우도 많다.
쌀로 빚은 식초가 부족하거나 너무 많을 때도 있다.
14. Shellfish is better to buy live.
In the U.S., because we eat oysters and clams raw, it is very important that they are alive before we prepare them.
It's important to look for a closed shell.
If a clam is alive, the shell will be closed.
Never buy clams if the shell is open.
조개류는 생으로 사는 것이 좋다.
미국에서는 굴과 바지락을 생으로 먹기 때문에, 조리하기 전에 살아 있는지 확인하는 것이 아주 중요하다.
껍질이 닫힌 것을 확인하는 것이 중요하다.
조개가 살아 있으면 껍질이 닫힌다.
조개 껍질이 열려 있으면 절대 구입하지 마라.
☞ Chung Woon-gap profile
https://jc2588.tistory.com/pages/hello
🍱 The Right Way To Eat Sushi, According To Renowned Japanese Chef Nobu Matsuhisa
https://www.youtube.com/watch?v=No5cmnjtNag
🥗 Is Nobu's Most Expensive Sushi Worth It?
https://www.youtube.com/watch?v=F9p3BviJnkM
※ Quotes & sayings from Chefs(요리사들의 명언)
-. Aaron Sanchez(아론 산체스)
https://cw2588.blogspot.com/2022/10/latinochefaaronsanchezaaronsanchezsayin.html
-. Alvin Leung(앨빈 레응)
https://cw2588.blogspot.com/2024/06/the-demon-chef-alvin-leung-sayings.html
-. Cat Cora(캣 코라)
https://cw2588.blogspot.com/2023/01/cat-cora-sayings-quotes-wikipedia.html
-. Daniel Boulud(다니엘 불루드)
https://cw2588.blogspot.com/2025/02/french-chef-daniel-boulud-quotes.html
-. Emeril Lagasse(에머릴 라가세)
https://cw2588.blogspot.com/2024/08/celebrity-chef-emeril-lagasse-quotes.html
-. Ferran Adria(페란 아드리아)
https://cw2588.blogspot.com/2023/07/ferran-adria-sayings-quotes-wiki.html
-. Ina Garten(아이나 가르텐)
https://cw2588.blogspot.com/2025/02/be-my-guest-with-ina-garten-sayings.html
-. Jacques Pepin(자크 페팽)
https://cw2588.blogspot.com/2022/11/jacques-pepinpepin-chef-sayings-quotes.html
-. Jamie Oliver(제이미 올리버)
https://cw2588.blogspot.com/2024/02/jamie-oliver-sayings-quotes-recipes.html
-. Joe Bastianich(조 바스티아니치)
https://cw2588.blogspot.com/2024/02/joe-bastianich-sayings-quotes.html
-. Julia Child(줄리아 차일드)
https://cw2588.blogspot.com/2022/11/chef-julia-childs-estate-sayings-quotes.html
-. Lidia Bastianich(리디아 바스티아니치)
https://cw2588.blogspot.com/2024/02/lidia-bastianich-sayings-quotes-recipes.html
-. Nadia G(Nadia Giosia, 나디아 지오시아)
https://cw2588.blogspot.com/2022/10/nadia-gnadia-giosia-sayings-quotes.html
-. Padma Lakshmi(파드마 락슈미)
https://cw2588.blogspot.com/2022/10/topchefpadmalakshmiquotessayingswikiped.html
-. Rachael Ray(레이첼 레이)
https://cw2588.blogspot.com/2022/10/rachael-ray-sayings-quotes-wikipedia.html
-. Samin Nosrat(사민 노스랏)
https://cw2588.blogspot.com/2023/08/samin-nosrat-sayings-quotes-wikipedia.html
-. Ted Allen(테드 앨런)
https://cw2588.blogspot.com/2023/10/tedallensayingsquoteswikipediawikiwebsi.html
-. Yotam Ottolenghi(요탐 오토렝기)
https://cw2588.blogspot.com/2023/04/yotam-ottolenghi-english-famous-quotes.html
☞1. 가나다순 대한민국 본관별 성씨(姓氏) 현황
https://blog.naver.com/starlive33/223593683613
☞2. 한국(우리나라) 전체 성씨 본관별 인구 순위
https://blog.naver.com/starlive33/223593727020